logo.png

Blog: Algemene Voorzieningen & Energiebelasting – Wat VvE’s moeten weten

Binnen een VvE verbruiken verschillende algemene voorzieningen energie. Deze voorzieningen vallen onder de gezamenlijke energiekosten van het gebouw. Maar wist u dat deze kosten in de meeste gevallen niet in aanmerking komen voor een teruggave van energiebelasting? 

Toch zijn er uitzonderingen en aandachtspunten. In deze blog leest u wanneer algemene voorzieningen wel of niet recht geven op een teruggaaf van energiebelasting, en wat u als VvE of beheerder kunt doen om voordeel te realiseren.

Algemene Voorzieningen: Hoe zit het fiscaal?

De energiekosten van algemene voorzieningen worden meestal via een aparte hoofdmeter afgerekend. Denk aan:

  • Verlichting van algemene ruimtes zoals gangen, entrees en parkeergarages

  • Liften, rolpoorten en elektrische deuren

  • Verwarming van trappenhuizen of gemeenschappelijke ruimtes

  • Camerabeveiliging en intercomsystemen

Waarom is er dan geen teruggaaf mogelijk?

De Belastingdienst hanteert als zeer belangrijke voorwaarde dat alleen zogeheten verblijfsruimtes recht geven op belastingvermindering. Algemene voorzieningen worden meestal niet als verblijfsruimte aangemerkt, waardoor de energiemaatschappij op deze hoofdmeters geen vermindering van energiebelasting mag toepassen.

De uitzondering: wél recht op een teruggaaf

Soms komt een algemene voorziening wél in aanmerking voor teruggave, zoals in de volgende situatie: 

Voorbeeld: Een conciërgewoning of een beheerunit met eigen keuken en toiletvoorziening, die permanent gebruikt wordt. Als dit deel van het gebouw een eigen WOZ-beschikking heeft van de gemeente, dan kan onder de juiste voorwaarden een teruggaaf van energiebelasting worden aangevraagd.

Let op: dit vereist een beoordeling van zowel de feitelijke situatie als de juridische indeling en de energieaansluitingen. Wilt u weten of uw VvE in aanmerking komt voor teruggaaf van energiebelasting? Of twijfelt u of een algemene voorziening wel of niet kwalificeert? Wij helpen u graag met een beoordeling van de situatie — inclusief de WOZ-indeling, aansluiting(en) en fiscale voorwaarden.

Teruggaaf indienen: met welke uitdagingen krijgt u te maken?

Stel, een VvE met 30 leden en tussenmeters voldoet aan alle basisvoorwaarden voor een teruggaaf. De energieleverancier is echter niet de partij om dit aan te kaarten (ze mogen wettelijk maar één keer per jaar heffingskorting verwerken). In dit geval moet een teruggaafprocedure bij de Belastingdienst worden opgezet, wat kan met 5 jaar terugwerkende kracht.

Onderdeel van de procedure is dat per VvE lid bewijsdocumenten moeten worden aangeleverd. Zo wordt gekeken naar de kadastrale afbakening, maar ook naar de jaarlijkse WOZ-aanslagen. De Wet WOZ (artikelen 16a t/m e) kan van grote invloed zijn op de beoordeling door de Belastingdienst. Eén van de bewijsdocumenten die wordt gevraagd, zijn de WOZ-beschikkingen van de eigenaar.

Om ervoor te zorgen dat de teruggaaf zo hoog mogelijk uitvalt, is het belangrijk om binnen de procedure de juiste aanpak te kiezen. Afhankelijk van het totale elektriciteitsverbruik binnen een energieboekjaar kan dit een aanzienlijk verschil maken. Met andere woorden, simpelweg getallen één op één overnemen van de jaarnota kan nadelig uitpakken.

Met 5 jaar terugwerkende kracht is het (vaak vrijwillige) bestuur of de beheerder erg druk met de 150 WOZ-documenten op te vragen bij zowel huidige als mogelijk ook voormalige VvE leden. Dit is tijdrovend, zeker omdat eigenaren zelden al die oude documenten paraat hebben. Een juist gespecialiseerd bureau kan dan optimaal navigeren tussen privacywetgeving, gemeenten en het Kadaster om het maximale resultaat te behalen en de VvE ontzorgen.

9.1

Uitmuntend

Het gezellig kerel is PAUL VAN DRIEL
- Huissen
9.1
477 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.1/10

Expertise en ervaring geeft vertrouwen

Doordat het team van Beter Besparen zich volledig richt op energiebelasting zijn we voor onze klanten bijzonder succesvol. Het is voor u van belang een potentiële teruggaaf door de expert te laten uitvoeren, gezien een beroep op de uitspraak niet mogelijk is.

Waarom de teruggaaf laten verzorgen door een specialist in energiebelasting? De vraag stellen is hem beantwoorden... Mogen we het ook aan u bewijzen?

 

Check teruggave energiebelasting

Bewijsstukken verzamelen we samen

Voor een teruggaaf dienen we diverse bewijsstukken aan te leveren of op te stellen. Hierbij helpen we u graag.

Check teruggave energiebelasting

Voor groot en klein vastgoed

Particulier met pand(en), of een grote portefeuille? Wij helpen iedereen met ons specialisme.

Check teruggave energiebelasting

Maximale teruggaaf

Door vasthoudendheid en diepgaande kennis van de regelingen maximaliseren we iedere teruggaaf.

Check teruggave energiebelasting

Snellere afhandeling door expertise

De korte lijnen als intermediair van de Belastingdienst zorgen voor een snellere afhandeling van het teruggaafverzoek.

Check teruggave energiebelasting

No Cure, No Pay!

Betaal alleen voor resultaat. Eerlijk en zonder risico. Geen geld terug? Geen rekening!