logo.png

Blog: Energiebelastingteruggave – De cumulatieregeling uitgelegd voor VvE’s

De Cumulatieregeling: wanneer interessant en wanneer niet?

De zogenoemde Cumulatieregeling binnen de energiebelasting kan voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) fiscaal voordeel opleveren. Maar in sommige gevallen — zoals in 2022 — pakt de regeling juist ongunstig uit. Bovendien bestaat er vaak verwarring over de toepassing en voorwaarden. In deze blog leggen we uit wat de Cumulatieregeling inhoudt, wanneer het interessant is en wanneer niet.

De Cumulatieregeling — ook wel clustering genoemd — houdt in dat het elektriciteitsverbruik van meerdere aansluitingen binnen hetzelfde gebouw bij elkaar wordt opgeteld. Dat kan leiden tot een lager belastingtarief per kilowattuur, omdat u zo in een voordeligere tariefschijf terecht kunt komen.

Let op: clustering is wettelijk verplicht als er sprake is van meerdere hoofdmeters die gezamenlijk dienstbaar zijn aan één (woon)object. De regeling is dus geen keuzeoptie, maar een juridische verplichting mits aan de voorwaarden is voldaan.

In veel gevallen ontstaat geen voordeel bij het optellen van de verbruiken van de hoofdmeters. Dit, omdat de verschillen tussen de tariefklassen kleiner zijn geworden en de vermindering van de energiebelasting hoger.

Wanneer kan de Cumulatieregeling gunstig zijn?

De regeling is vooral interessant in onderstaande situaties:

1. Meerdere hoofdmeters voor hetzelfde gebouw

Sommige gebouwen hebben meerdere elektriciteitsaansluitingen, bijvoorbeeld voor:

  • een parkeergarage

  • een liftinstallatie

  • een gemeenschappelijke fietsenstalling

  • een bedrijfsruimte binnen het wooncomplex

Als al deze voorzieningen dienstbaar zijn aan hetzelfde gebouw of complex, kan het verbruik worden gecumuleerd. Door het hogere gezamenlijke verbruik kan uw VvE in een lagere tariefklasse terechtkomen, wat leidt tot een hogere teruggave van energiebelasting.

Voorbeeld: Een VvE heeft één hoofdmeter voor de woningen en een aparte hoofdmeter voor de parkeergarage. Door deze verbruiken te clusteren, ontstaat fiscaal voordeel.

2. Uitbreiding van voorzieningen

Bij de installatie van een warmtepomp, elektrische laadpalen of een extra lift kan het zijn dat er een nieuwe hoofdmeter wordt geplaatst. Het clusteren van deze nieuwe aansluiting met de bestaande hoofdmeters kan tot een hoger totaalverbruik leiden, en daarmee tot een gunstiger belastingtarief.

Wanneer is de Cumulatieregeling niet of nauwelijks van toepassing?

In sommige gevallen is cumulatie niet mogelijk of levert het simpelweg geen voordeel op. Denk aan:

1. Slechts één hoofdmeter

Wanneer er slechts één hoofdaansluiting is voor het gehele complex, valt er niets te clusteren. De regeling is dan niet van toepassing.

2. Geen aparte WOZ-eenheden

Als het complex bestaat uit één grote WOZ-eenheid zonder gescheiden gebruiksfuncties of delen, is clustering moeilijk toe te passen. Bijvoorbeeld wanneer er geen onderscheid is tussen woon- en bedrijfsruimte, of als er slechts één technische installatie aanwezig is.

3. Lage of beperkte verbruiken

Bij lage verbruiken vervalt het voordeel, omdat de verschillen tussen de tariefschalen minimaal zijn of omdat de zogeheten ‘vermindering energiebelasting’ (een vast bedrag dat iedereen ontvangt) zwaarder weegt dan het verschil in tarieven.

    Let op: De tarieven van de energiebelasting veranderen jaarlijks. In 2022, tijdens de energiecrisis, pakte clustering voor sommige VvE’s juist ongunstig uit. Dat had in sommige gevallen negatieve gevolgen voor de jaarrekening.

    Let op: Zoals eerder genoemd volgt clustering uit de wet. Wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan, moet een VvE hieraan meewerken. Dat betekent ook dat u bij het aanvragen van teruggave energiebelasting rekening moet houden met eventuele cumulatie.

    Tip: Overweeg de inzet van een specialist als het vastgoed van de VvE gebruik “moet” maken van clustering. Zeker wanneer uw VvE meerdere hoofdmeters heeft of recent is uitgebreid met nieuwe voorzieningen. Zo voorkomt u gemiste kansen!

    9.1

    Uitmuntend

    Het gezellig kerel is PAUL VAN DRIEL
    - Huissen
    9.1
    477 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.1/10

    Expertise en ervaring geeft vertrouwen

    Doordat het team van Beter Besparen zich volledig richt op energiebelasting zijn we voor onze klanten bijzonder succesvol. Het is voor u van belang een potentiële teruggaaf door de expert te laten uitvoeren, gezien een beroep op de uitspraak niet mogelijk is.

    Waarom de teruggaaf laten verzorgen door een specialist in energiebelasting? De vraag stellen is hem beantwoorden... Mogen we het ook aan u bewijzen?

     

    Check teruggave energiebelasting

    Bewijsstukken verzamelen we samen

    Voor een teruggaaf dienen we diverse bewijsstukken aan te leveren of op te stellen. Hierbij helpen we u graag.

    Check teruggave energiebelasting

    Voor groot en klein vastgoed

    Particulier met pand(en), of een grote portefeuille? Wij helpen iedereen met ons specialisme.

    Check teruggave energiebelasting

    Maximale teruggaaf

    Door vasthoudendheid en diepgaande kennis van de regelingen maximaliseren we iedere teruggaaf.

    Check teruggave energiebelasting

    Snellere afhandeling door expertise

    De korte lijnen als intermediair van de Belastingdienst zorgen voor een snellere afhandeling van het teruggaafverzoek.

    Check teruggave energiebelasting

    No Cure, No Pay!

    Betaal alleen voor resultaat. Eerlijk en zonder risico. Geen geld terug? Geen rekening!